flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Надано методичну допомогу суддям Господарського суду Рівненської області

02 лютого 2024, 09:06

Судді Північно-західного апеляційного господарського суду Ірина Павлюк та Михайло Петухов надали методичну допомогу в застосуванні законодавства суддям Господарського суду Рівненської області.

Під час зустрічі, яка відбулася 19 січня 2024 року в приміщенні Господарського суду Рівненської області, судді спільно проаналізували проблемні питання застосування норм матеріального і процесуального права, а саме:

- практику застосування Кодексу України з питань банкрутства, питання підсудності скарги на бездіяльність органу казначейської служби, що полягає у невиконанні ухвал суду на перерахування основної винагороди арбітражному керуючому;

- Господарського процесуального кодексу України;

- практику у спорах щодо права власності (крім землі), щодо обрання належного способу захисту у разі, коли спірне нерухоме майно зареєстроване за іншою особою, та щодо позовів прокурорів, спрямованих на повернення у комунальну власність приміщень протирадіаційних укриттів;

- практику щодо розгляду справ у спорах, пов’язаних з корпоративними правовідносинами, із них щодо припинення членства у виробничому кооперативі.

Також судді проаналізували зміни до законодавства, правові позиції Верховного Суду та Європейського суду з прав людини, окреслили основні тенденції розвитку актуальної судової практики, обговорили проблемні моменти розгляду судових справ та формування їх матеріалів для надсилання до суду апеляційної інстанції.

Судді Північно-західного апеляційного господарського суду відзначили, що найбільш оскаржуваною категорією справ є спори стосовно виконання господарських договорів, предметом яких було стягнення заборгованості та штрафних санкцій за неналежне їх виконання. Значну кількість оскаржуваних судових актів складають спори у справах щодо захисту права власності; предмет цієї категорії спорів – визнання недійсними договорів купівлі-продажу в частині та повернення протирадіаційного укриття, скасування рішення про державну реєстрацію прав на нерухоме майно та припинення права власності. Відмітили, що також оскаржувалася значна кількість рішень, внесених до категорії «інші спори» – спори щодо розірвання договору дострокового тимчасового користування лісами, стягнення плати за проїзд автомобільними дорогами транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, вагові параметри яких перевищують нормативні, стягнення збитків (упущеної вигоди).  Акцентували, що актуальною категорією спорів, які оскаржувалися, були й спори у справах щодо земельних відносин. Це спори про стягнення безпідставно збережених коштів за користування земельною ділянкою, визнання договору про надання сільськогосподарських послуг недійсними, зобов’язання звільнити земельну ділянку та привести її у придатний для використання стан, припинення права постійного користування земельними ділянками, внесення змін до договору оренди землі. Крім того, в апеляційному порядку оскаржувалися й спори з недоговірних відносин – це відшкодування збитків, завдання навколишньому природному середовищу та усунення перешкод у користуванні нежитловим приміщенням.

Під час зустрічі судді Північно-західного апеляційного господарського суду з’ясували, що у Господарському суді Рівненської області постійно аналізуються основні показники роботи суду. Судді першої інстанції повідомили, що з метою покращення роботи суду щодо якості розгляду справ систематично обговорюють питання організації роботи суду та суддів, питання автоматизованої системи документообігу суду. При цьому, враховують у своїй роботі практику суду апеляційної та касаційної інстанцій, а також інформацію, надану колегами апеляційної інстанції під час методичної допомоги.

Такі зустрічі суддів першої та апеляційної інстанцій проводяться щороку за результатами роботи за рік. Спілкування відбулося продуктивним і жвавим, адже у колег обох судових інстанцій накопичилося чимало питань, з якими їм доводилося стикатися під час здійснення судочинства протягом 2023 року. У цьому випадку методична допомога колег суддів Північно-західного апеляційного господарського суду завжди є актуальною, необхідною й корисною.

 

До відома: методична допомога була надана на дотримання законодавчої вимоги (ст. 27 Закону України "Про судоустрій і статус суддів") щодо надання методичної допомоги в застосуванні законодавства місцевим судам.