flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ПЗАГС взяли участь у роботі круглого столу

23 лютого 2024, 14:38

23 лютого у Касаційному господарському суді відбулася робоча зустріч представників суддівської спільноти для обговорення питань функціонування господарських судів України.

Одним із питань порядку денного стало також питання про підсумки роботи господарських судів України. Аналіз здійсненої господарськими судами роботи минулоріч представила присутнім голова КГС ВС Лариса Рогач.

У заході брали участь судді Верховного суду, місцевих та апеляційних господарських судів, представники Вищої ради правосуддя, Вищої кваліфікаційної комісії суддів, Ради суддів України, Державної судової адміністрації України.

Продовженням робочої зустрічі став круглий стіл на тему «Актуальні питання розгляду господарськими судами справ за участю органів Антимонопольного комітету України: новели законодавства».

Учасниками круглого столу та розширеної наради стали голова Північно-західного апеляційного господарського суду Олег Мельник та судді ПЗАГС Тетяна Філіпова та Віктор Саврій.

                                   

Доповідачі та учасники обговорили питання пов'язані з реалізацією законодавчих змін у господарському процесі. Відтак, акцентували увагу на:

  • Загальних аспектах розгляду клопотань Антимонопольного комітету України про проведення перевірок та інших процесуальних дій.
  • Порядок і строках розгляду клопотання Антимонопольного комітету України та територіального відділення Антимонопольного комітету України.
  • Достатність підстав для задоволення (відмови у задоволенні) клопотання Антимонопольного комітету України та територіального відділення Антимонопольного комітету України.
  •  

Нагадаємо, 1 січня 2024 року набрав чинності Закон України від 09.08.2023 № 3295-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства про захист економічної конкуренції та діяльності Антимонопольного комітету України», яким внесено зміни до Господарського процесуального кодексу України.

Від моменту набрання чинності Законом господарські суди розглядають клопотання Антимонопольного комітету України  про надання дозволу на проведення перевірки суб’єктів господарювання, об’єднань, органів влади, органів місцевого самоврядування, органів адміністративно-господарського управління та контролю, доступу до приміщень, систем електронних комунікацій чи місць зберігання інформації, та/або на вчинення окремих процесуальних дій, передбачених законодавством про захист економічної конкуренції, у вигляді проведення огляду, опломбовування (опечатування), накладення арешту на майно, вилучення майна.