flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Практичне застосування положень Кодексу України з процедур банкрутства (Огляд судової практики Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду за 2023 рік)

22 березня 2024, 13:58

Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду підготовлено та опубліковано на офіційному сайті Огляд судової практики за 2023 рік (Огляд).

Зазначеним Оглядом упорядковано правові висновки Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, які були висвітлені в періодичних Оглядах судової практики Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду упродовж 2023 року. Значна увага приділена правовідносинам банкрутства та неплатоспроможності.

В Огляді, зокрема, щодо справ про банкрутство (розділ 1 Огляду), звертається увага у справах даної категорії щодо:

  • банкрутства юридичних осіб;
  • неплатоспроможності фізичних осіб;
  • процесуальної дієздатності арбітражного керуючого та виконання його повноважень, як ліквідатора;
  • участі податкових органів у справах про банкрутство та неплатоспроможності;
  • розгляду скарг на дії органів ДВС та приватних виконавців у межах провадження у справі про банкрутство;
  • наслідків застосування мораторію, встановленого постановою КМУ № 187, при вирішенні питання щодо грошових вимог кредитора – суб’єкта рф;

а також інші категорії спорів, щодо яких Верховним Судом наведені правові висновки упродовж 2023 року.

Огляд містить стислі правові висновки Верховного Суду щодо застосування норм матеріального та процесуального права у справах про банкрутство.

Для повного та правильного розуміння правових висновків Верховного Суду необхідно ознайомитися з повним текстом постанов, розміщених у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Детальніше з текстом Огляду судової практики Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду у справах про банкрутство, а також інших категорій спорів, можна ознайомитись за посиланням.

 

Суддя, секретар І Судової палати Михайло Юрчук