flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Право як система поведінки, яка формує людину у цивілізованому суспільстві

18 квітня 2024, 14:52

Таку головну тему розкрила суддя Північно-західного апеляційного господарського суду Інна Розізнана під час «уроку справедливості», який відбувся сьогодні у Рівненському ліцеї "Український" для учнів 9-х класів.

Під час заходу Інна Вікторівна розповіла учням про систему судочинства та місце у ній Північно-західного апеляційного господарського суду, про предмети спорів, які розглядають господарські суди та їх специфіку. На прикладі простих життєвих ситуацій розкрила суть прав та обов’язків, суперечок та можливі шляхи їх вирішення, розгляд суперечок судом, можливість перегляду рішень суду вищими інстанціями.

Пізнавальним та інформативним був відеоролик про діяльність Північно-західного АГС.
Із цікавістю учні переглянули мультфільми на правову тематику, створені за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) та Асоціації розвитку суддівського самоврядування України. Учні самостійно ухвалювали рішення щодо ситуації, яка розглядалася у кожному фільмі, давали оцінку діям і вчинкам «сторонам у справі», звіряли свої рішення із «вироком» казкового «судді». Інна Вікторівна у свою чергу коментувала прийняте «судове рішення», аналізувала обставини, підстави та докази у «справі».  Учні із цікавістю брали участь в обговоренні, активно висловлювали своє бачення ситуації та шляхи вирішення спору.

Захід пройшов «на одному диханні», учні були допитливими і активними, адже мали змогу відкрито і безпосередньо поспілкуватися із людиною, яка здійснює судочинство, ставити їй питання й почути відверту відповідь.

Як підсумок - учням було запропоновано пройти он-лайн опитування та оцінити проведений для них захід. На питання, чи була пізнавальною зустріч, чи стала більш зрозумілою спеціалізація господарського суду зокрема та робота суду загалом – усі респонденти відповіли «так».  У 71 % з’явилося бажання працювати у судовій системі/юриспруденції. І усі 100% опитаних оцінили захід на 5 балів за 5-бальною шкалою.

Інна Вікторівна подякувала вчителям та учням за можливість донести інформацію про суд, адже такі зустрічі є одним із каналів зв’язку між судовою владою та громадськістю, роблять судову владу зрозумілішою, доступнішою, відкритою, а також прищеплюють повагу до цінностей права, законності та обов’язковості правил поведінки у суспільстві.