flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулася розширена нарада за підсумками 2020 року

19 лютого 2021, 18:32
  • Кількість справ та апеляційних скарг, що надійшли та розглянуті судами округу

  • Рух апеляційних скарг по категоріях справ у розрізі господарських судів округу

  • Якісні показники роботи судів першої та апеляційної інстанцій. Їх аналіз у порівняні із попередніми роками, залежно від категорій справ по кожному із місцевих судів

Ці, а також інші питання 19.02.2021 року були предметом обговорення на розширеній нараді під час підведення підсумків роботи апеляційного та місцевих господарських судів Північно-західного апеляційного господарського округу за 2020 рік.

 

Захід був організований головою Північно-західного апеляційного господарського суду Олегом Мельником, заступником голови суду Олегом Тимошенко та секретарями судових палат суду Аллою Гудак і Михайлом Юрчуком, які і були доповідачами.

Участь у розширеній нараді в режимі он-лайн взяли голова Господарського суду Вінницької області Федір Колбасов, голова Господарського суду Волинської області Микола Шум, заступник голови Господарського суду Житомирської області Олег Костриця, голова Господарського суду Рівненської області Вадим Торчинюк, голова Господарського суду Хмельницької області Микола Муха.

На заході були присутні керівник апарату Північно-західного апеляційного господарського суду Наталія Турович, заступники керівника апарату суду Тетяна Кулик та Любов Лиманська, помічники суддів та начальники структурних підрозділів суду.

Із вітальним словом до учасників заходу звернувся голова Північно-західного апеляційного господарського суду Олег Мельник, який першочергово подякував усім за плідну працю та відмітив покращення у 2020 році якості роботи судів апеляційного округу.

Далі голова суду перейшов до аналізу статистичних даних роботи місцевих господарських судів та за допомогою графіків наочно представив кількісні та відсоткові показники надходження справ, їх розгляд, оскарження у розрізі категорій спорів.

Крім того, Олег Володимирович відмітив позитивну динаміку підтримання Касаційним господарським судом правових позицій, викладених у судових рішеннях Північно-західного апеляційного господарського суду. Вказав, що суддям апеляційного суду є до чого прагнути, однак 5.9% скасованих/змінених судових рішень від загальної кількості прийнятих – це високий показник роботи. 

Доповідь заступника голови Північно-західного апеляційного господарського суду Олег Тимошенка стосувалася аналізу скасованих рішень та ухвал місцевих судів внаслідок неправильного застосування норм процесуального права.

Зокрема, Олег Михайлович озвучив відповідні статистичні дані, навів приклади допущених порушень процесуальних норм, а також безумовних підстав скасування судових рішень, у яких місцеві господарські суди дійшли помилкового висновку щодо юрисдикції господарських судів і підвідомчості спорів. Також акцентував увагу на необхідності більш ретельного аналізу підстав представництва органів прокуратури в частині обґрунтування останніми бездіяльності компетентного органу, уповноваженого державою здійснювати функції у спірних відносинах.

Секретар судової палати №1 - Михайло Юрчук охарактеризував діяльність судової палати за 2020 рік, навівши як статистичні дані за 2020 рік, так і за 2019 рік для співпорівняння, та зазначив, що фактична кількість розглянутих апеляційних скарг за 2020 рік знаходиться у тих кількісних показниках, що і за період 2019 року.

 

Окремо, секретар судової палати №1 проаналізував кількісні та якісні показники за результатом розгляду апеляційних скарг, як у справах про банкрутство (неплатоспроможності), так і інших категорій справ, які не пов’язані зі справами про банкрутство у межах визначеної спеціалізації судової палати №1.

Наголошено доповідачем, що в цілому суддями судової палати №1 апеляційні скарги розглядаються з дотриманням норм матеріального та процесуального законодавства, при врахуванні правових висновків Верховного Суду. При цьому було наголошено, що є ряд допущених помилок, які стали наслідком скасування постанов суду апеляційної інстанції та залишення без змін рішення суду першої інстанції.

Додатково доповідач звернув увагу учасників наради на наявність проектів законів, які покликані удосконалити Кодекс України з процедур банкрутства.

Завершальне слово надано секретарю судової палати Аллі Гудак, яка проінформувала про діяльність другої судової палати у 2020 році.

 

Зокрема, відмітила, що найбільше у звітному році було розглянуто апеляційних скарг у наступних категоріях господарських спорів, що виникають: з укладення, зміни, розірвання, виконання договорів (правочинів) та визнання їх недійсними; земельних відносин; корпоративних відносин; недоговірних зобов’язань; захисту права власності.

Звернула увагу на постанови Північно-західного апеляційного господарського суду, які були переглянуті Великою Палатою Верховного Суду, зокрема у справах: №918/631/19, №902/417/18 щодо нарахування інфляції та 3% річних, та справу №924/641/17 щодо визнання недійсним та скасування рішення.

Голови господарських судів першої інстанції висловили вдячність за підведення підсумків.