flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Реєструйся, або залишать без руху, - уведені в дію норми про обов’язкову реєстрацію в Електронному суді

26 жовтня 2023, 10:32

18 жовтня 2023 року вступили у дію зміни до Господарського процесуального кодексу України, якими запроваджено обов'язкова для визначеного кола учасників судового процесу в господарських справах реєстрація та використання електронних кабінетів у ЄСІТС.

Для участі в господарських справах адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування мають зареєструвати свої електронні кабінети. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в добровільному порядку.

Офіційні електронні адреси, зареєстровані до змін, вважаються електронними кабінетами і використовуються судом, учасниками справи за правилами та в порядку, що діють після введення в дію цього закону.

Згідно із змінами до ГПК України (ч.2 ст.174) у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Суд апеляційної інстанції залишає апеляційну скаргу без руху в порядку визначеному частиною 2 статті 260 ГПК України.

Відповідно до частини 7 статті 42 ГПК України, надсилання процесуального документу здійснюється також через Електронний Кабінет.

Процесуальні наслідки, передбачені ГПК України у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно зобов’язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Якщо реєстрація електронного кабінету суперечить релігійним переконанням особи, яка зобов’язана його зареєструвати, то вищевказані наслідки до такої особи не застосовуються за умови, що особа заявила про такі обставини одночасно із поданням відповідного документа шляхом подання окремої обґрунтованої письмової заяви (частина 6 стаття 6 ГПК України).

 

Із змінами можна ознайомитись за посиланням - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3200-20?find=1...#Text

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС - https://id.court.gov.ua