flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Перший загальнонаціональний професійний форум прес-секретарів судів. Підсумки роботи

01 листопада 2018, 18:45

Цікава, максимально оперативна та юридично правильна інформація – головне завдання прес-секретаря суду

 

Такий головний посил мав Перший загальнонаціональний професійний форум прес-секретарів судів, що відбувся 29-30 жовтня 2018 року у Чернігівській області (с. Снов’янка), організований Програмою USAID «Нове правосуддя», Канадсько-українським Проектом підтримки судової реформи та Вищою радою правосуддя.

 

Північно-західний апеляційний господарський суд на Форумі представила головний спеціаліст сектору по взаємодії зі ЗМІ Світлана Шевчук.

  

 

Основними питаннями, що обговорювалися на Форумі, були:

  • налагодження конструктивного діалогу між судами та ЗМІ, роль прес-секретаря суду у цьому процесі;

  • вихід судової влади за межі професійної аудиторії для ефективного інформування суспільства про досягнення судової реформи;

  • поліпшення якості інформаційного наповнення веб-сайтів та сторінок судів у соціальних мережах для розвитку культури відкритості;

  • ведення систематичного діалогу з громадськістю;

  • важливість об’єднання прес-секретарів у професійну асоціацію.

Вітальним словом відкрили форум голова Вищої ради правосуддя, суддя Ігор Бенедисюк, керівник Прес-центру судової влади Оксана Лисенко, директор Управління міжнародних програм Офісу Уповноваженого з питань федеральних суддівських справ Канади Олег Шаков та юридичний радник Програми USAID «Нове правосуддя» Уляна Пашинна.

У перший день форуму провідні  закордонні та вітчизняні експерти у сфері комунікацій проводили мотиваційні лекції, під час яких ділилися з аудиторією своїм досвідом.

Цікавим та новим для учасників був матеріал, поданий у лекціях Мері Моро, голови Вищого суду провінції Альберта (Канада), Енн Раунтвейт, судді у відставці, координатора з цифрових комунікацій суду провінції Британська Колумбія (Канада),  а також розповідь (через skipe) про власний досвід роботи у сфері взаємодії із національними та місцевими ЗМІ, консультуванні суддів та публічних осіб з питань взаємодії зі ЗМІ та громадськістю Лії Гуровіц, директора із зв’язків з громадськістю та ЗМІ вищих судів Вашингтону (Федеральний округ Колумбія, США).

Другий форуму був присвячений покращенню наповнення сайтів судів на веб-порталі «Судова влада України» і сторінок у соціальних мережах. Прес-секретарі вчилися майстерності користування головними принципами написання новин, використовуючи відео, інфографіку, бекграунди, яскраві заголовки тощо.

Саме для формування практичних навичок у роботі прес-секретарі брали участь у майстер-класах: адаптація поданої інформації та її просування у соцмережах, кризові комунікації.

Разом з тим, під час Першого загальнонаціонального професійного форуму прес-секретарів судів за ініціативи Прес-центру судової влади було ухвалено рішення про об’єднання прес-секретарів судів у професійну асоціацію.  

Слід зазначити, подібні зустрічі прес-секретарів судів є важливими та вкрай необхідними, адже переважна їх більшість – юристи, які не є журналістами, проте вони з наполегливістю працюють задля побудови міцного мосту у стосунках судової влади з громадськістю та ЗМІ.

 

Прес-служба суду