flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Робота в суді: погляд зсередини

08 липня 2019, 14:14

Останніми роками система судочинства в Україні зазнала низки трансформацій. Реформаційні процеси, що запроваджені задля покращення якості здійснення судочинства, щоденно знаходять відображення не лише у роботі суддів.

Наріжним каменем якісної  роботи суду в цілому є не тільки чітке та організоване виконання суддями своїх посадових обов'язків. Якість здійснення судочинства залежить також напряму від організації роботи структурних підрозділів суду. Адже на шляху до досконалості, за лаштунками системи щоденно працюють люди, робота яких у комплексі із суддівською і формує можливості для своєчасного та якісного виконання поставлених завдань.

Відтак, аби ближче познайомити суспільство із внутрішніми процесами роботи у суді, Північно-західний апеляційний господарський суд започатковує дайджест матеріалів про роботу його відділів.

 

Відділ забезпечення судового процесу

Як вже зрозуміло із назви відділу, працівники тут займаються забезпеченням організації проведення судового засідання. В перелік виконуваної роботи входять функції організації проведення судових засідань, в тому числі у режимі відеоконференції,  їх он-лайн трансляцій, фіксування процесу тощо.

Роботу даного відділу можна сміливо порівняти із «венозною системою установи» в напрямку забезпечення судового засідання, адже вона охоплює практично всі спектри його організації та проведення.

Щоб зрозуміти всі тонкощі даної роботи недостатньо просто один раз побувати на судовому засіданні, бо на задньому плані плавного перебігу слухання справи від людського ока ховається ціла павутина взаємопов'язаних процесів, без належної організації яких судове засідання просто не можливо провести. Це, до прикладу, і здійснення судових викликів, і повідомлення учасників судового процесу про дату і час слухання справ, перевірка, хто з учасників судового процесу з’явився в судове засідання, контроль за повним фіксуванням судового засідання технічними засобами, проведення засідання в режимі відеоконференції, ведення протоколу та оформлення матеріалів судової справи.

Завдяки використанню інноваційних технологій ми крокуємо у ногу із сучасністю. Інструменти роботи безперервно оновлюються, розширюючи сферу застосування, або просто додаючи нові функції. І тут хочеться детальніше зупинитися на такому напрямку як робота з Єдиною судовою інформаційно-телекомунікаційною системою.

Працівниками відділу спільно з Державним підприємством «Інформаційні судові системи» триває тестування і вдосконалення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи для її подальшого впровадження у всіх судах України, що є важливим етапом у формуванні сучасного та ефективного судочинства. Відділ забезпечення судового процесу співпрацює з працівниками Державного підприємства «Інформаційні судові системи» саме в частині роботи підсистеми «Електронний суд». В першу чергу зусилля направлені на удосконалення технічної можливості ведення протоколу судового засідання та здійснення аудіо - та відеофіксації судового засідання, його трансляцію в мережі інтернет, а також проведення судового засідання в режимі відеоконференції між судом та іншим приміщенням, наприклад, помешканням учасника справи.

Усі секретарі судового засідання Північно-західного апеляційного господарського суду зареєстровані в модулі «Електронний суд» з наданням відповідних прав доступу в «Кабінеті секретаря суду».

Безперечно, можливості, що надані новаціями, уже неабияк допомагають учасникам судового засідання економити кошти на поїздки до суду та власний час. Однак, просто технічні можливості системи, без секретарів судових засідань та їх фаховості, навряд спрацювали б настільки ефективно, як командна гра. Як результат, впродовж першого півріччя 2019 року у нашому суді  проведено 507 судових засідань в режимі відеоконференції.

Все перелічене вище далеко не просто технічні функції, як зазвичай уявляють собі цю роботу ті, хто з нею не знайомий. Це трудомісткий процес, обмежений законодавчо часовими рамками, який у Північно-західному апеляційному господарському суді забезпечують дисципліновані та організовані працівники. Доказом попереднього слугує те, що керівництвом відділу щомісячно здійснюється моніторинг своєчасності направлення судової кореспонденції учасникам судового процесу, виготовлення повних текстів судових рішень в КП «Діловодство спеціалізованого суду», дотримання термінів здачі судових справ до відділу документообігу та організаційного забезпечення, вчасності та повноти переведення у електронну форму процесуальних та інших документів у судових справах, про що складаються довідки, які подаються керівництву суду

 

Працюючи ми вдосконалюємося

Майже ніщо не приносить такого задоволення впродовж трудового дня, як робота на покращення результату. А для цього необхідно починати вдосконалення із себе.

Саме тому працівники відділу постійно проходять навчання та підвищують кваліфікацію. Лише за лютий 2019 року всі працівники відділу пройшли дистанційне навчання, організоване учбовим центром Державного підприємства «Інформаційні судові системи» по роботі з комп’ютерною програмою «Діловодство спеціалізованого суду» на тему «Реєстрація заяв електронного кабінету, сканування судових справ (матеріалів), реєстрація справ та введення статкарток». Вже у квітні 2019 року, з метою підвищення кваліфікації, секретарі судового засідання відділу забезпечення судового процесу Кушнірук Р.В., Ткач Ю.В., Вавринчук А.І.,  Полюхович І.Г. та  Першко А.А. пройшли навчання організоване Львівським регіональним відділенням Національної школи суддів України.  Працівниками відділу Кужель Є.М. та Панасюк О.М. пройдено в червні 2019 року дистанційне навчання, організоване учбовим центром Державним підприємством «Інформаційні судові системи» на тему «Проведення судового засідання в режимі відеоконференцзв’язку».

 

Секретар судового засідання Антоніна Дика                                                  Секретар судового засідання Аліна Вавринчук

Внутрішні навчання - теж частина робочої реальності нашого суду. Відтак, начальником відділу забезпечення судового процесу Дмитром Рильником у співпраці з сектором інформаційних технологій та захисту інформації систематично надається методична і практична допомога секретарям судового засідання в опрацюванні навичок роботи по переведенню процесуальних документів з паперових носіїв у цифрову форму та долучення до матеріалів електронної судової справи.

Начальник відділу забезпечення судового процесу Дмитро Рильник

Окремими вектором внутрішньої співпраці у напрямку вдосконалення варто виокремити те, що разом із сектором по взаємодії зі ЗМІ, працівниками відділу на постійній основі проводиться опитування відвідувачів суду, щодо визначеності рівня задоволеності громадян-учасників судових проваджень роботою суду. Результати опитування визначають напрямки, що потребують коригування. І тут у гру знову вступає робота над собою.

Як наслідок, ми зростаємо, адже володіємо великою практикою, знаннями специфіки чинного законодавства і прагненням до щоденного покращення якості виконуваної нами роботи.