flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

З приводу публікації матеріалів журналістського розслідування на веб-порталі ГО «Агенція журналістських розслідувань «Четверта влада»

05 березня 2020, 12:57

03 березня 2020 року на веб-ресурсі ГО «Агенції журналістських розслідувань «Четверта влада» опубліковано матеріал під назвою «Понад 20 тисяч документів судів Рівненщини зникло з публічного доступу:що трапилося» (https://4vlada.com/ponad-20-tysiach-dokumentiv-sudiv-rivnenshchyny-znykly-z-publichnogo-dostupu-shcho-trapylosia).

У матеріалі журналістського розслідування стверджується, що «…за період з 2015 по 2019 роки із Єдиного державного реєстру судових рішень зникло 20 тисяч документів із судів Рівненської області (автор матеріалу Оксана Гавриш - ред)». Зокрема, наведено відомості, що із реєстру за вказаний період зникло 13 документів Північно-західного апеляційного господарського суду та 1704 документи Рівненського апеляційного господарського суду.

Частиною 2 статті 2 Закону України «Про доступ до судових рішень»  від 22 грудня 2005 року N 3262-IV (далі - Закон) передбачено, що усі судові рішення є відкритими та підлягають оприлюдненню в   електронній   формі   не   пізніше  наступного  дня  після  їх виготовлення   і   підписання.   Якщо   судовий   розгляд   відбувався  у  закритому  судовому засіданні, судове рішення оприлюднюється з виключенням інформації, яка  за  рішенням  суду  щодо розгляду справи у закритому судовому засіданні підлягає захисту від розголошення.

Статтею 8 Закону вилучення судових рішень із Реєстру не допускається. Не допускається також внесення будь-яких змін до судових рішень, які внесені до Реєстру, крім випадків, що пов'язані з необхідністю виправлення технічної помилки, допущеної під час внесення судового рішення до Реєстру чи ведення Реєстру. У  разі  виправлення  судового   рішення   відповідно   до процесуального  закону  його  текст  у  Реєстрі не змінюється.  До Реєстру додатково вноситься судове рішення, яким внесено зміни до відповідного судового рішення.

Відповідно до  Порядку ведення Єдиного держаного реєстру судових рішень затвердженого Рішенням Вищої ради правосуддя від 19.04.2018 року № 1200/0/15-18 (далі - Порядок) адміністратором Єдиного державного реєстру судових рішень є державне підприємство «Інформаційні судові системи».

Враховуючи положення Порядку, Північно-західний апеляційний господарський суд наголошує, що єдиними адміністратором, що вживає заходи пов'язані із технічним та організаційно-технологічним забезпеченням функціонування Реєстру, у тому числі: створення, вдосконалення та супроводження державної інформаційної системи Реєстру; адміністрування Реєстру; надання доступу до Реєстру; забезпечення зберігання та захисту даних, що містяться в Реєстрі, у тому числі шляхом визначення моделі захисту від загроз витоку інформації та засобів обробки електронних документів у Реєстрі та надання до них безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі «Судова влада України» є державне підприємство «Інформаційні судові системи».

Заборони передбачені зазначеним Законом зафіксовані і розділом ІV Порядку.

Враховуючи викладене вище інформуємо, що технічні чи юридичні права та можливості, надані Порядком адміністратору ІСС, для працівників Північно-західного апеляційного господарського суду не передбачені.

Зазначимо також, що задля з'ясування обставин, висвітлених у згаданій публікації, Північно-західний апеляційний господарський суд звернувся із відповідним листом до Держаного підприємства «Інформаційні судові системи» для подальшого надання підтвердження чи спростування тверджень, наведених у матеріалі ГО «Агенція журналістських розслідувань «Четверта влада».

 

Прес-служба Північно-західного апеляційного господарського суду