flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Результати опитування відвідувачів щодо якості роботи Північно-західного АГС (лютий-червень 2019)

24 червня 2019, 14:01

Північно-західний апеляційний господарський суд продовжує проведення опитування відвідувачів суду щодо визначеності рівня задоволеності громадян-учасників судових проваджень роботою суду.

Пропонуємо ознайомитися з його результатами.

За період з 01 лютого 2019 року в опитуванні взяв участь 81 респондент, з яких 49 осіб – 26-39 років, 27 – 40-59 років та 5 опитуваних старше 60 років. Усі мають повну вищу освіту, з них 69 – вищу юридичну.

Чоловіків майже удвічі більше, аніж жінок (67,4% та 32,6% відповідно).

Зважаючи на те, що Північно-західний апеляційний господарський суд розглядає справи з 5 областей (Вінницької, Волинської, Житомирської, Рівненської та Хмельницької), 70,8% опитаних не проживають у м.Рівне.

68% опитаних вважають себе людьми середнього статку, нижче середнього – 23%, одна людина – бідною (2,4%) і заможними вважають себе  5,9%.

Переважна більшість (88,8%) у суді були більше 6 разів, усі вони добре обізнані з роботою судів та суддів в цілому.

Якість роботи Північно-західного апеляційного господарського суду відвідувачі оцінили наступним чином:

- 51,9 % відвідувачів поставили оцінку «відмінно»;

- 35,8 % оцінили роботу суду на «добре»;

- 12,3% опитаних –  «задовільно».

За 5-бальною шкалою середня оцінка якості роботи суду становить 4,5 бали.

Загальні показники якості роботи суду, середній бал:

  • доступність суду – 4,5;
  • зручність та комфорт (місця для очікування та оформлення документів, вільний доступ до побутових приміщень) – 4,6;
  • чистота прибирання –  4,4;
  • достатність освітлення – 4,4;
  • повнота та якість інформації – 4,7;
  • доступність до приміщень суду осіб з обмеженими можливостями – 4,0.

 

Високу оцінку відвідувачі суду надали роботі канцелярії (оцінювалися вчасність та безперешкодність вирішування справ у суді, як то подати позов, ознайомитися з матеріалами справ, отримати рішення), а також наявності необхідної інформації  на веб-сайті суду – 4,6 бали.

Також високими балами оцінено відвідувачами роботу працівників апарату суду  (старанність, повага у спілкуванні, однакове ставлення незалежно від соціального статусу, професіоналізм)  – 4,7 бали.

Дотримання термінів судового розгляду  (вчасність початку судового засідання, врахування побажання сторони при призначенні дати та часу засідання, вчасність отримання судових повісток, обґрунтованість затримки чи перенесення слухань) –   4,3 бали.

Сприйняття роботи судді (неупередженість, коректність, належна підготовка до справи та знання справи, надання сторонами обґрунтувати свою позицію, дотримання процедури розгляду) – 4,5 бали.

Судове рішення респонденти оцінили наступним чином.

35 з 81 опитаних вказали, що рішення щодо них було не на їхню користь. З них 14 відповіли, що не мають наміру оскаржувати рішення у касаційній інстанції, 39 – не відповіли на питання; мають намір оскаржити  – 28. Середня оцінка якості судового рішення становить 4,2 бали.

Керівництво Північно-західного АГС дбає не лише про комфорт відвідувачів, але й про достатню забезпеченість працівників суду матеріально-технічними ресурсами для ефективного виконання своїх обов’язків. Відтак, 70  респондентів оцінили роботу у даному напрямку.

Щодо організації роботи суду після запровадження автоматизованої системи діловодства суду, то з загальної кількості  опитаних, які відповіли на це питання, 30 відчули позитивні зміни, 15 вважають, що зміни не відбулися.

На питання «які конкретні зміни, на Ваш погляд, необхідні для покращення роботи цього суду сьогодні?» декілька респондентів надали такі відповіді:

  • можливість з'єднання в телефонному режимі із секретарями/помічниками суддів;
  • вчасний початок судових засідань;

Довідково: за основу анкетування використано «Систему оцінювання роботи суду: стандарти, критерії, показники та методи», яка була розроблена та рекомендована робочою групою з розробки системи оцінювання якості роботи суду за підтримки проекту USAID «Справедливе правосуддя» та затверджена Радою суддів України.

Опитування є добровільним, інформація, яка збирається, є цілком конфіденційною і отримані відповіді використані лише в узагальненому вигляді.

 

Дякуємо усім, хто взяв участь в опитуванні, за час та надані відповіді.