flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості припинення права постійного користування земельною ділянкою з підстав реорганізації юридичної особи

04 квітня 2023, 11:49

Постановою Верховного Суду від 17.01.2023 постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 20.10.2022 у справі №918/185/22, якою рішення Господарського суду Рівненської області скасовано та прийнято нове, яким у задоволенні позову відмовлено – залишено без змін.

Верховний Суд проаналізувавши постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 20.10.2022 у справі №918/185/22 зазначив, що суд дійшов правильного висновку стосовно того, що позов задоволенню не підлягає, оскільки не встановлено підстав для набуття позивачем прав на земельні ділянки: кадастровий номер 5624689500:01:037:0168, площею 0,117, кадастровий номер 5624689500:01:038:0020, площею 14,0089 га, розташовані на території Шпанівської сільської ради, а тому відсутні підстави для судового захисту порушеного права.

Відповідно до частин 1, 2 статті 37 Цивільного кодексу УРСР 1963 року (у редакції, що діяла на час припинення КСП "Шпанівське") юридична особа припиняється шляхом ліквідації або реорганізації (злиття, поділу або приєднання). При злитті та поділі юридичних осіб майно (права і обов'язки) переходить до нововиниклих юридичних осіб. При приєднанні юридичної особи до іншої юридичної особи її майно (права і обов'язки) переходить до останньої. Майно переходить в день підписання передаточного балансу, якщо інше не передбачене законом або постановою про реорганізацію.

За змістом статті 34 Закону України "Про підприємства в Україні" (у редакції, що діяла на час припинення КСП "Шпанівське") підприємство припиняється шляхом ліквідації або реорганізації (злиття, поділу або приєднання); у разі злиття підприємства з іншим підприємством усі майнові права та обов'язки кожного з них переходять до підприємства, яке виникло в результаті злиття. При приєднанні одного підприємства до іншого до останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаного підприємства. У статті 31 Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство" (у редакції, що діяла на час припинення КСП "Шпанівське") наведені аналогічні положення щодо реорганізації та ліквідації підприємства.

Отже, наведені правові норми передбачають види припинення юридичної особи (підприємства) та наслідки такого припинення. Приєднання є однією з форм (видів) реорганізації підприємства, внаслідок якої юридична особа, що приєднується до іншої, припиняється, а права та обов'язки переходять до іншої юридичної особи.

У цій справі суд апеляційної інстанції встановив, що згідно з протоколом зборів співвласників майна (майнових паїв), що знаходяться в цілісному майновому комплексі та є спільною частковою власністю громадян колишніх членів реорганізованого КСП "Шпанівське", від 25.03.2000 (присутні 595 співвласників майна) вирішено реорганізувати КСП "Шпанівське" шляхом приєднання до ПСП "Шпанівське". Проте відповідно до статуту ПСП "Шпанівське" єдиним засновником позивача є Почтарук М. М.

Враховуючи вищенаведене Верховний Суд зазначає, що суд апеляційної інстанції дійшов обґрунтованого висновку стосовно того, що реорганізація КСП "Шпанівське" у ПСП "Шпанівське" не відбулася, оскільки склад засновників (учасників) КСП "Шпанівське" та ПСП "Шпанівське" не співпадає, а тому твердження позивача про те, що відбулася реорганізація КСП "Шпанівське" у ПСП "Шпанівське" є хибним, оскільки єдиним засновником ПСП "Шпанівське" є Почтарук М. М.

Таким чином, суд апеляційної інстанції правильно застосував положення статті 37 Цивільного кодексу Української РСР, статті 34 Закону України "Про підприємства в Україні" та статті 31 Закону України "Про колективне сільськогосподарське підприємство".

З повним текстом постанови Верховного суду від 17.01.2023 у справі № 918/185/22 можна ознайомитися за посиланням: https://reestr.court.gov.ua/Review/109209953 .

 

Суддя, секретар ІІ Судової палати Алла Гудак