flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Проценти річних, відповідно до статті 625 ЦК України, як і інші санкції, які носять компенсаційний характер, можуть бути зменшені судом виходячи з конкретних обставин справи та з урахуванням критеріїв

05 вересня 2023, 09:37

Північно-західний апеляційний господарський суд прийшов до висновку, про те, що проценти річних відповідно до статті 625 ЦК України, як і інші санкції, які носять компенсаційний характер, можуть бути зменшені судом виходячи з конкретних обставин справи та з урахуванням критеріїв, визначених статтями 223 ГК України та 551 ЦК України.

При цьому апеляційний суд врахував умови договорів фінансового лізингу, за якими зобов`язання боржника визначені у валюті (долар, євро) та підлягали сплаті в гривневому еквіваленті, що мінімізує втрати кредитора від знецінення коштів.

Також судом апеляційної інстанції  враховано, що боржник знаходиться в стані неплатоспроможності та щодо нього порушено справу про банкрутство, що підтверджує його складний майновий стан, а надмірно нараховані відсотки річних, які включаються до складу основного зобов`язання, в цьому випадку призведуть до неможливості відновлення платоспроможності боржника та здійснення розрахунків з іншими кредиторами.

За наведеного, суд апеляційної інстанції прийшов до висновку про здійснення перерахунку визнаних місцевим судом кредиторських вимог, зменшивши річні відсотки з 365% до 3 % річних.

Детальніше з текстом постанови Північно-західного апеляційного господарського суду від 31.10.2022 у справі № 924/1277/20 можна ознайомитись за посиланням

Верховний Суд погодився із висновком Північно-західного апеляційного господарського суду  у постанові від 15.08.2023.

З повним текстом постанови  КГС ВС від 15.08.2023 у справі № 924/1277/20

можна ознайомитись за посиланням

 

Суддя,

секретар І Судової палати

Михайло Юрчук