flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Питання застосування нової чи старої редакції Закону України «Про оренду землі» при поновленні орендних правовідносин

29 грудня 2023, 11:24

Верховний Суд у складі судової палати для розгляду справ щодо земельних відносин та права власності постановою від 23.11.2023 змінив мотивувальну частину постанови Північно-західного апеляційного господарського суду від 08.12.2022 у справі №906/1314/21, в частині що стосується застосування Закону України «Про оренду землі» в редакції чинній на момент укладення договору оренди.

Верховний Суд зазначив, що поняття "поновлення договору оренди", про яке йдеться у абзаці 4 Розділу Перехідні положення Закону про оренду землі та поняття "поновлення договору оренди", яке містилось у Законі про оренду землі у попередній редакції, є змістовно різними.

Відповідно до правовідносин щодо процедури укладення договору оренди землі на новий строк в порядку реалізації переважного права орендаря на укладення договору оренди на новий строк шляхом судового розгляду такої вимоги не є застосовними положення абзацу 4 Розділу Перехідні положення Закону України "Про оренду землі". Натомість за загальним правилом дії законів у часі застосуванню підлягає стаття 33 Закону про оренду в редакції, чинній на момент звернення з такою вимогою, адже вказівки про інше положення законодавства не містять.

Верховний Суд звернув увагу, що на час виникнення спірних правовідносин з укладення договору оренди землі на новий строк, звернення позивача з позовом до суду та ухвалення судових рішень у справі діяла нова редакція Закону про оренду землі із внесеними змінами.

 

З повним текстом постанови Верховного Суду від 23.11.2023 року у справі №906/1314/21 можна ознайомитися за посиланням.

 

Суддя, секретар ІІ Судової палати Алла Гудак