flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Чи правомірна відмова орендодавця щодо укладення додаткової угоди до договору оренди, якщо умови сторонами і так вже узгоджені

03 жовтня 2024, 15:24

Постановою Верховного Суду від 18.09.2024 постанову Північно-західного апеляційного господарського суду від 31.05.2024 у справі № 918/1214/23 залишено без змін.

Із встановлених обставин справи №918/1214/23 слідує, що 13.08.2003 між сторонами було укладено договір оренди терміном на один рік, який між тим неодноразово пролонговувався, що сторонами не заперечувалось і визнавалось. 

2014 року відповідач у відповідь на клопотання позивача прийняв рішення "Про поновлення договору оренди земельної ділянки фізичній особі - підприємцю", згідно з яким вирішив поновити договір оренди терміном на 10 років шляхом укладення додаткової угоди до вказаного договору, а також виклав умови, на яких цей договір поновлюється. 

Після прийняття відповідачем рішення додаткова угода про поновлення договору оренди у передбачений Законом України "Про оренду землі" місячний строк сторонами укладена так і не була, однак, як установив апеляційний суд, правовідносини щодо оренди земельної ділянки за цим договором вже за новими умовами між ними продовжились.

Так, позивач у період з 2014 року по 2022 рік сплачував орендну плату за орендовану за договором оренди земельну ділянку та належним чином виконував обов’язки орендаря, визначені у пунктом цього правочину. Більше того, відповідачем видано проєкт рішення у 2021 році щодо поновлення договору оренди на новий строк, винесенню якого передувало ж знову таки звернення Позивача із відповідною заявою.

З метою фактичного підписання (укладення) додаткової угоди до договору оренди, позивач у 2023 році на адресу відповідача направив звернення, в якому просив в найкоротший строк організувати підписання додаткової угоди до договору оренди, проте відповідач у його задоволенні відмовив.

Виходячи з таких фактичних обставин цієї справи, Верховний Суд вважає, що між її сторонами дійсно відбулося узгодження нових умов договору оренди і їх прийняття, а відтак, відмова орендодавця щодо укладення додаткової угоди до договору оренди, умови якої сторонами і так вже узгоджені порушує права орендаря та є такою, що суперечить його попередній поведінці.

З повним текстом постанови Верховного Суду у складі колегії суддів Касаційного господарського суду від 18.09.2024 у справі №918/1214/23 можна ознайомитися за посиланням.

 

Суддя Північно-західного апеляційного господарського суду,

секретар ІІ Судової палати Алла Гудак