flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Не доведення вжиття усіх заходів, встановлених процедурою, передбаченою законом, є підставою для відмови у порушенні провадження у справі про банкрутство

21 червня 2019, 14:51

Заявником не доведено вжиття всіх відповідних заходів щодо отримання заборгованості за процедурою, передбаченою Податковим кодексом України, протягом трьохмісячного строку, встановленого ст.10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у зв'язку з чим заява про порушення справи про банкрутство КП “Цивільжитлобуд” не відповідає змісту визначених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимог, що є підставою для відмови у порушенні провадження у справі про банкрутство.

Такий висновок зробив Північно-західний апеляційний господарський суд у постанові від 24.01.2019 року у справі № 924/687/18, позицію якого підтримав Верховний Суд (постанова від 29.05.2019 року).

 

До господарського суду Хмельницької області звернулося Головне управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство Колективного підприємства "Цивільжитлобуд".

Ухвалою господарського суду першої інстанції вирішено  відкрити провадження у справі про банкрутство колективного підприємства "Цивільжитлобуд".

Ухвала мотивована тим, що подані ініціюючим кредитором докази підтверджують, що на час звернення заявника безспірні грошові вимоги Головного управління Державної фіскальної служби у Хмельницькій області до Колективного підприємства "Цивільжитлобуд" загалом в сумі 1604936,12 грн. складають понад триста мінімальних розмірів заробітної плати на момент звернення кредитора до суду і не сплачені боржником у встановлений строк, що за відсутності підстав для відмови в порушенні провадження у справі про банкрутство згідно пункту 7 статті 16 Закону, є достатньою підставою для порушення провадження у справі про банкрутство.

 

Однак, Північно-західний апеляційний господарський суд не погодився із висновками суду першої інстанції, і, задоволивши апеляційну скаргу Колективного підприємства "Цивільжитлобуд", скасував ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство та прийняв нове рішення, яким у відкритті провадження у справі про банкрутство Колективного підприємства "Цивільжитлобуд" відмовив.

Мотивуючи своє рішення, апеляційний суд зазначив, що заявником не доведено вжиття всіх відповідних заходів щодо отримання заборгованості за процедурою, передбаченою Податковим кодексом України, протягом трьохмісячного строку, встановленого ст.10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у зв'язку з чим заява про порушення справи про банкрутство КП «Цивільжитлобуд» не відповідає змісту визначених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вимог, що є підставою для відмови у порушенні провадження у справі про банкрутство.

 

Верховний Суд постанову Північно-західного апеляційного господарського суду залишив без змін.

 

З повним текстом постанови Верховного Суду від 29 травня 2019 року у справі № 924/687/18 можна ознайомитися за посиланням http://reestr.court.gov.ua/Review/82337144.  

 

Суддя, секретар ІІ Судової палати Алла Гудак