flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Твір переможця конкурсу есе Ольги Полевік, учениці 10-Б класу Рівненської ЗОШ № 8

11 січня 2019, 17:03

Північно-західним апеляційним гопсодарським  судом було оголошено конкурс на краще есе на тему "Якби я став суддею..."

У конкурсі взяли участь 18 учнів із семи навчальних закладів.

Перше місце зайняла робота Ольги Полевік, учениці 10-Б класу Рівненської загальноосвітньої школи № 8 Рівненської міської ради.

Друге місце посіла Анастасія Качуровська,  учениця 11 класу Рівненської спеціалізованої школи «Центр надії»,

третє – Анна Машанєнкова, учениця 10 класу Рівненської спеціалізованої школи «Центр надії».

 

Докладніше можна ознайомитися за посиланням: https://nwag.court.gov.ua/sud4874/pres-centr/news/620471/ 

 

Як ми обіцяли, розміщуємо повний текст твору переможця конкурсу есе на тему "Якби я став суддею..."

Ольги Полевік.

 

*********************************************************************

 

Якби я став суддею...

Magis amiсa venitas

Істина дорожча

Із латинської 

          Людство здавна прагнуло до ідеальних стосунків не тільки один між одним, а й у громадських інституціях. Про це писали утопісти в особі Томаса Мора, Томазо Кампанелли. Коли я зараз вивчаю правові питання на уроках громадянської  освіти, то мою увагу привертає зображення Феміди, богині правосуддя, законів і порядку.

… Статна і видна жінка. Давні греки вважали, що вже  саме зображення цієї високоповажної богині несе в особі дух добра і справедливості. Вони  приносили пожертви Феміді і її чоловіку -  верховному богу Зевсу. Схилялися у шані,  а  разом  із тим  вірили, що будуть мати захист. Не сумнівалися в істинності терезів, які Феміда тримала у руках. Не боялись меча у руках богині, бо він справедливо карав за зло, спричинене злочином.    Згодом римляни зав’язали богині очі, адже  правосуддя не повинно бачити перед собою людей. Воно визнає лише істину. Тому сучасні правники і знають вислів:«Ex facto oritur jus»  (із факту виникає право).

 * * *

 Коли пристойні люди спотикаються об закони,  значить-законодавці дурні або шахраї 

Вільгельм Швебель, німецький публіцист

 

          Моїх ровесників, дітей 21-го століття, називають поколінням Z. Часто критикують, що  нічим не цікавимось, мало читаємо, не  дуже глибоко мислимо. Почасти справедливо. Соціологія каже, що ми найбільше довіряємо своїм друзям. Психологи стверджують, що у  нашому віці – це нормально.

          Наші батьки більше довіряють церкві. Чимало схиляються до визнання армії. І зовсім мало серед  них  стверджують, що справедливість можна знайти у суді.

          Один із моїх ровесників у соціальних мережах запропонував створити спеціальну територію, назвавши її не досить милозвучним словом «зона». Сюди він запропонував поселити високопосадовців, які б  тут жили хоч би один місяць на мінімальну зарплату. При цьому підліток зауважив, що не хотів би, аби ці люди у чомусь обмежували себе,  відмовляючи у найнеобхіднішому і  у  всьому  тому, до  чого  звикли  раніше.

          Мені запропонували  написати твір «Якби я був суддею…»

Правознавство  я вивчала у дев’ятому класі. Питала вчителя про майнові права, намагалась для себе з’ясувати юридичні  аспекти сімейних стосунків. Але коли дома обговорюють батьки новини про те, що злочинця у справжньому значенні цього слова випустили на волю під заставу, я бачу вираз їхніх облич. Та ж психологія стверджує, що емоції приховати важко. Іноді не треба слів. Все, як каже народна мудрість, написано на обличчі.

          Коли чую, як довго триває судове засідання (іноді  - роками!), дивуюсь, чому не спадає умовна пов’язка з очей Феміди. А може, то просто гарний символ, щоб не бачити істинного стану речей ?!

          Звичайно, мій життєвий досвід дуже малий, щоб судити про такі серйозні речі. Школярських знань десятикласниці теж мало. Тим більше - правових. Від дорослих чую, що до ідеального вирішення судових питань нам ще дуже далеко, Є англійська мудрість: якщо правила не дозволяють виграти, джентельмени їх змінюють. Хтось дорікне, що так і наступає беззаконня і анархія. А якщо провести зміни на користь людяності і справедливості?! Хіба не так велить пов’язка Феміди?!

          Тому суддею повинна  бути  Я.